tips


Naast een goed recept zijn er natuurlijk meer stappen waarmee je rekening moet houden om de perfecte gehaktbal te maken. Daarom hierbij een aantal tips die je bij elke bereiding in je achterhoofd dient te houden.

Het gehakt: Half om half 

Ga voor een verse half-op-half gehad van de slager. Vaak is dit net een stukje verder.

De verhoudingen: ei, zout en paneermeel

Zonder zout is het smaakloos, teveel zout en het is niet meer te eten. Hou de volgende verhoudingen aan en je zit altijd goed. Mix op 500 gram gehad; 1 ei, 3 gram zout en 65 gram paneermeel.

Voeg smaken toe

Zoals de recepten op de website al laten zien is er veel variatie mogelijk bij de beiding van de ideale bal. Denk ook eens aan nootmuskaat, sambal, Franse mosterd en een versnippert uitje.

Ga internationaal

Zat van die simpele Hollandse gehaktbal? Voeg er eens een Oosters tintje aan toe met Ketjap manis, gebakken uitjes, knoflook en lekkere pindasaus. Maak kleine balletjes met een prikkertje erin en heb je een heerlijk hapje voor feestjes.

Hou je meer van de Italiaanse keuken? Doe dan zongedroogde tomaten door je gehakt, tijm en salie. Flink wat knoflook. Voeg 1 blik gepelde tomaten doe aan je kookvocht samen met wat water en een bouillonblokje.

gehaktbal-maken-tipsDe ballen; egaal en niet te nat

Zorg ervoor dat je ballen niet te plakkerig zijn. Dan zijn ze nog te nat. Ook wil je geen breuklijnen zien na het draaien. Laat ze voor het bakken nog 30 minuten opstijven in de koelkast. Je bent wat langer bezig maar alles voor een goed resultaat!

Braden

Begin met het braden van de ballen in een dikke pan met olie. Een goede garing krijg je door de ballen volledig onder water te zetten met 1 of 2 rundvleesbouillonblokjes. Dit wel in een krappe pan anders heb je een heel waterige jus. Wil je zeker weten dat je ballen goed gaar zijn? Gebruik dan een kerntemperatuurmeter. Deze zou op 72 graden moeten staan. Je kan ook met je hand op de ballen drukken. Voelen deze stevig aan dan is het vaak goed.

Serveren

Serveer de gehaktbal op een kadetje als lunch of bak er aardappels bij. Een goede gehaktbal moet natuurlijk geserveerd worden met een lekkere mosterd!